LAG Šumanovci je sudjelovao na 3. radionici u okviru projekta “LAG AKADEMIJA”, od 12. do 14. studenog ove godine, kojoj je domaćin bio LAG Zagora, u općini Klis i Lećevica. Ovom prilikom su dodijeljene potvrde lokalnim dionicima, mladim poduzetnicima, etabliranim tvrtkama i predstavnicima javnog sektora, koji svojim djelovanjem promiču načela LEADER / CLLD („Community led local development“) pristupa. Projekt "LAG AKADEMIJA" je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoju putem tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekata suradnje” iz Programa ruralnog razvoja RH.

Višednevna radionica započela je na gospodarstvu tvrtke STELLA MEDITERRANEA, izuzetnom primjeru tvrtke koja na inovativan, suvremen i profesionalan način komunicira, prezentira i poduzetnički primjereno koristi bogato kulturno i prirodno bogatstvo Dalmacije te educira o preporučljivom načinu i svrsi korištenja EU fondova za razvoj poduzetništva.

U okviru obilaska područja LAG-a Zagora, polaznici LAG Akademije, posjetili su Klišku tvrđavu, biser hrvatske povijesne i kulturne baštine, i upoznali su se sa velikim i sveobuhvatnim projektom revitalizacije tvrđave pomoću sredstva kroz mnogobrojne hrvatske i europske projekte. Ovom prilikom uručena su priznanja LAG Ambasadori udrugama i tvrtkama kojena održiv i primjeren način interpretiraju, čuvaju, obnavljaju i koriste kulturnu i prirodnu baštinu ruralnog područja po LEADER principima. Novi LAG amasadori su:

Turistička zajednica Općine Dugopolje jedan je od osnivača i višegodišnji član LAG-a Zagora koja dostupnim alatima promocije, uvijek i bezrezervno prati djelovanje LAG-a Zagora.

Obrt SILVAN, vlasnice Jelene Bikić bavi se proizvodnjom tradicionalnih prirodnih sapuna i kozmetike inspirirane lokalnom kulturom, poviješću i tradicijom u sprezi s vrhunskim, suvremenim dizajnom. Njihovi proizvodi odlikuju se okolišnom održivošću i poštuju zero waste lifestyle. Svaki sapun je ambalažiran u biorazgradivo pakiranje u koje je ugrađeno sjeme divljeg cvijeća. Naporima kreativne i talentirane vlasnice Jelene Bikić proizodi su se našli i na policama specijaliziranih trgovačkih lanaca i u poklon programima poznate kartične kuće.

Obrt PECULIARI monetizirao je tradicijsku, ali i obiteljski baštinu i znanje pripravljanja biljnih pripravaka posebne zdravstvene namjene i u manje od godinu dana, putem projekta “Startaj Hrvatska” jednog trgovačkog lanca, došao do publiciteta, a tim i kupaca diljem Republike Hrvatske te standardiziranog proizvodnog pogona i kvalitetnog proizvoda. Dvadesetrogodišnji entuzijastični vlasnik obrta Goran Čipčić je prenio staru obiteljsku recepturu lokalno poznate ljekovite „Zorine masti“, osmislio ambalažu inspiriranu tradicijskom baštinom Dalmatinske Zagore i udahnuo novi život obiteljskoj čuvanoj tajni na svoju korist i korist svojih kupaca.

OPG-a SPARA (OPG Deana Miletić). Slastice od suhog voća i ekstradjevičanskog maslinovog ulja, po tradicionalnim starim recepturama otetim zaboravu, u atraktivnom pakiranju koje promiče tradicijsku baštinu Dalmacije, također su pronašle svoj put do srca potrošača na policama trgovačkog lanca putem projekta “Startaj Hrvatska”. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje ima čitav niz zaštićenih brandova i bogatu paletu različitih prehrambenih proizvoda načinjenih od autohtonog dalmatinskog voća, povrća, žitarica i začinskog bilja, na najbolji način promovira tradicijske prehrambene navike i proizvodne procese Dalmacije. Djelatnice OPG-a Spara vjerujući u svoje proizvode te konstruktivnom suradnjom s različitim dionicima svog područja, stvorile su prepoznatljive, vrijedne i ukusne slastice inspirirane Dalmatinskom Zagorom.

Etno eko selo Škopljanci, na kojem se održavao drugi ciklus edukacija i radionica na temu komunikacijskih, prezentacijskih i savjetodavnih vještina za djelatnike, članove i dionike LAG-ova Hrvatske uključenih u projekt LAG Akademija, nastalo je prije dvadesetak godina u malenom, nerazvijenom selu bez perspektivne razvojne budućnosti. Želja obitelji Škopljanac je bila očuvati uspomenu o životu predaka, dočarati sliku o životu u miru i tišini, čarobnoj netaknutoj prirodi i naravno iskonskoj seoskoj zabavi. Obitelj Škopljanac je uspjela na jedinstven i originalan način pokazati svima ljepotu tradicije i kulturne baštine, nekad nepoznate – danas prepoznate, Dalmatinske zagore. Danas je ovaj zaseok zaštićeni spomenik kulture RH i pod strogim nadzorom konzervatorskog odjela u Trogiru. Svojim upornim radom povezali su niz lokalnih malih poljoprivrednih proizvođača, lokalnih dionika i ključnih aktera u zajednici s kojima uspješno promoviraju nasljeđe svoga kraja i koriste ga kao temelj svog poduzetničkog poduhvata. Etno eko selo Škopljanci obiteljsko je imanje u čijem se središtu nalazi dvadesetak starih, kamenih kuća od kojih je njih 12 u potpunosti obnovljeno do najsitnijih detalja kako bi se sačuvao izvorni oblik, poštivajući tradiciju i arhitekturu podneblja. Dvije dalmatinske konobe Tor i Izba, etnografski muzej, muzej za bika, štrade, kušaonice, komin, pušnica… Obitelji Škopljanac uručena je povelja LEADER Ambasadora za izniman doprinos u promicanju privatnog poduzetništva koje, u vrijeme nastanka imanja – pionirski, a danas na kontinuirano požrtvovan i vrijedan način s punim poštovanjem prema kulturnoj i prirodnoj baštini zavičaja obnovljenoj i korištenoj u svom poslovanju, promiču vrijednosti neophodne za opstojnost i/ili razvoj svog ruralnog područja.

Povelje LEADER Ambasadora mladim poduzetnicima uručile su predstavnice LAG-a Terra Liburna i LAG-a Zagora, naglašavajući njihov doprinos održivom razvoju svog ruralnog područja, ostanku mladih poduzetnika u ruralnim područjima i nedvojbeno inovativnom i poduzetnom promišljanju i održivom iskorištavanju tradicije zavičaja na osobnu i korist zajednice. Primjeri ovih mladih poduzetnika te na najbolji način dokazuju da se kulturna baština i tradicijsko nasljeđe može na održiv i odgovoran način monetizirati na jednakovrijednu korist pojedinca i zajednice, što je i bio fokus 3. radionice u okviru projekta LAG AKADEMIJA održane na području LAG-a Zagora od 12.-14.11.2020. godine.

Projekt "We can do it"

 

LEADER

LAG "Šumanovci" djeluje u okviru LEADER pristupa. LEADER pristup je metoda mobiliziranja i prijenosa ruralnog razvoja u njegove lokalne zajednice te na taj način može unaprijediti svakodnevni život ljudi u ruralnim područjima.

LEADER potiče ruralna područja da otkriju nove načine da postanu ili ostanu konkurentna, da na najbolji način iskoriste svoje prednosti i da uspješno prebrode sve zapreke s kojima se susreću, kao što su sve starije stanovništvo, manjak uslužnih djelatnosti ili nedostatak radnih mjesta. Na ovaj način LEADER doprinosi poboljšanju kvalitete života u ruralnim područjima kako za obitelj na vlastitim gospodarstvima, tako i za šire seosko stanovništvo.

NZRCD

nzrcd

 

Nacionalna zaklada je vodeća javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine ima međunarodno priznati certifikat HRN ISO 9001:2008 za upravljanje procesom dodjele financijskih potpora udrugama.