Prošlog je tjedna od 21. do 24. rujna u Mošćeničkoj Dragi boravilo više od 30 predstavnika iz 7 hrvatskih lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) gdje je s provedbom započeo novi međuteritorijalni projekt suradnje “KLUB 7”, a glavni partner i domaćin prvog događanja bio je LAG “Terra liburna” iz Opatije.

Projekt okuplja LAG-ove iz različitih dijelova Republike Hrvatske koji smatraju da je potrebno educirati lokalne dionike o svjetskim turističkim trendovima kako bi svoju ponudu prilagodili zahtjevima modernih gostiju, stvorili dodatne razloge za dolazak turista, povećali trženje proizvoda na lokalnoj razini i tako stvoriti kompleksni suradnički turistički proizvod dostupan gostima, uhodan i spreman za trženje putem turističkih agencija. Plan je tako u narednih 13 mjeseci educirati najmanje 70 različitih osoba kroz ciklus 7 edukacijskih modula namijenjenih svima koji u ruralnim prostorima sudjeluju u isporuci turističkih proizvoda: turističkim zajednicama, turističkim agencijama, jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama ili udrugama koje upravljaju značajnim kulturnim ili prirodnim dobrima, te pružateljima ugostiteljskih usluga u turizmu, ali i svima onima koji svojim proizvodima opskrbljuju ugostiteljske objekte, posebice malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na prvom od sedam događanja sudionici su posjetili Mitski park Trebišća-Perun na obroncima Učke ponad Mošćeničke Drage, te Mošćenice. Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze duge 13 km, a koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun i obuhvaćaju nekoliko tradicijskih objekata ukružene hladom duboke šume i slapovima potoka. U samom srcu naselja se nalazi obnovljeni mlin gdje su postavljeni interpretacijski sadržaji koji predstavljaju bogatu mitološku baštinu ovog kraja. Obnovljena mlinska tehnika prezentira tradicionalni način prerade brašna iz žita, koje nam prema starim slavenskim vjerovanjima donosi bog Veles, zaštitnik seljaka, pastira i stoke, darovatelj blagostanja i žitnog bogatstva. Informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavaju glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna i Velesa sa toponimima u krajoliku, te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba, postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije. U umjetničkoj interpretaciji Mitskog parka sudjelovali su umjetnici Vedran Ružić, Emanuela Lazarić i Marko Žele, te načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj, koji je bio sudomaćin ovom prvom događanju.

Tura Mitskim parkom Trebišća-Perun rezultat je višegodišnjih napora brojnih stručnjaka, a uređenje parka je pak rezultat projekta financiranog putem programa Interreg Slovenija-Hrvatska, te LAG “Terra liburna” putem ovog projekta suradnje želi doprinijeti daljnoj valorizaciji i održivom korištenju prostora koji se u potpunosti nalazi u zaštićenoj prirodi Parka prirode Učka. Jedan od ciljeva projekta “KLUB 7” je kreiranje turističkih klubova proizvoda kao inovativnog i u Hrvatskoj nepoznatog modela ekonomsko-društvene suradnje, koji bi trebao povezati ključne dionike u njegovu izvođenju i na taj način potaknuti lokalnu ekonomiju i povećati vidljivost ovog turističkog potencijala. Tura je namijenjena gostima sa izraženim sklonostima za outdoor turizam i rekreaciju, a naglasak je na uživanju u prirodi, svježem zraku i lokalnoj hrani kao doživljaju koji je primaran za ovakav tip gostiju, ali uz poseban odmak u vidu mitske baštine.

Sudionici prvog događanja u okviru projekta “KLUB 7” posjetili su i Mošćenice gdje ih je povijesnim gradićem proveo najbolji hrvatski turistički informator, prema izboru Hrvatske turističke zajednice, Dušan Rubinić, koji je već više od 25 godina ponosni koncesionar “toša” i mjesne etnološke zbirke. Tijekom ove posjete održane su i edukacije za sudionike na temu kreiranja i promocije turističkih proizvoda koje su vodili doc. dr. sc. Jelena Đurkin Badurina i Adriano Požarić, dok je interaktivnu radionicu “Storytelling – pričanje priče proizvodima” vodio dugogodišnji priznati obrtnik Ante Bistre.

Projekt je vrijedan nešto više od 1,2 milijuna kuna i financira se putem tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje” Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Preostalih 6 događanja i edukacija odvijati će se na području svih partnera u projektu, pa će tako sljedeći domaćin tijekom listopada biti LAG Zagora, a potom i LAG-ovi Frankopan, Marinianis, Sjeverna Bilogora, Šumanovci i Bosutski niz.

projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-706resize
projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-705resize
projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-704resize
projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-703resize
projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-702resize
projekt-7-lag-ova-zapoceo-posjetom-mitskom-parku-trebisca-perun-klub-701resize

OBAVIJEST-tečaj eura, LAG natječaji

Kod ispunjavanja zahtjeva (obrazaca, tablica) od 1.1.2023., iznose i ostale vrijednosti koje se izražavaju kroz novčane jedinice potrebno je unijeti u euru (EUR), a u slučaju da su ti iznosi u pravnim instrumentima (na primjer u troškovnicima) izraženi u kuni (kn) potrebno je te iznose odnosno ostale vrijednosti koje se izražavaju kroz novčane jedinice preračunati iz kn u EUR po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 te ih unijeti u EUR.Preračunavanje se izvršava primjenom punoga brojčanog iznosa fiksnog tečaja konverzije (7,53450) te zaokruživanjem pri čemu se dobiveni rezultat zaokružuje na dvije decimale, a na temelju treće decimale. Ako su iznosi u pravnim instrumentima izraženi u stranoj valuti (ako nisu izraženi u EUR), potrebno je preračunati te iznose iz strane valute u EUR po tečaju koji je Europska središnja banka odredila prije 1. siječnja godine u kojoj se podnosi zahtjev.

 

Projekt "We can do it"

 

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
previous arrow
next arrow
Shadow