Anketa o mogućnostima povoljnog financiranja putem financijskih instrumenata

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve zainteresirane da do 10. prosinca 2021. godine ispune Anketni upitnik o dosadašnjoj provedbi i budućim mogućnostima financijskih instrumenata u okviru Strateškog plana zajedničke politike.


U tijeku je izrada Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike u kojem će se definirati mjere potpore ruralnom razvoju te kojim će se poljoprivrednicima staviti na raspolaganje 3,42 milijarde eura u razdoblju od 2023. do 2027. godine. U navedenom programskom razdoblju, Ministarstvo nastavlja s provedbom financijskih instrumenata, a njegovu provedbu žele unaprijediti uz pomoć poduzetnika koji se bave poljoprivredom, preradom i šumarstvom.

Financijski instrumenti su novi oblik financiranja, prvi puta uspostavljen 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., kojim se financiraju financijski održivi projekti putem zajmova/kredita i jamstava, a izdaju ih HAMAG BICRO i HBOR. Ovaj model financiranja ističe se po uvjetima povoljnijim od tržišnih te ga karakteriziraju niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate, veća mogućnost korištenja počeka, smanjeni zahtjevi za instrumente osiguranja. Krajnjim primateljima su na raspolaganju zajmovi/krediti i jamstva s niskim kamatama, koje se kreću od 0,1% do 1,99 %.

Za razliku od financiranja bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju putem natječaja određenog trajanja, prijavu za dodjelu potpore kroz financijski instrument moguće je podnijeti u svakom trenutku, te je obrada zahtjeva, kao i isplata potpore, brža. Ugovorena sredstva financijskih instrumenata isplaćuju se korisnicima u 100%-tnom iznosu prije početka provedbe investicije.

Anketni upitnik možete ispuniti na sljedećoj poveznici.

Izvor: https://ruralnirazvoj.hr/brzo-jednostavno-i-povoljno-financiranje-projekata-financijskim-instrumentima/

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
previous arrow
next arrow
Shadow